Saturday, May 20, 2017

När kommer björnen?

Jag tror det finns många som funderar över när nästa krasch/dipp/korrigering/panik på börsen kommer att infinna sig? I veckan har vi haft några röda dagar och är det en krasch på gång?

Jag har varit med mer eller mindre på aktiemarknaden sen år 1996 då jag investerade i en flermarknadsfond som var/är någon sorts dyr global blandfond. Ett antal små eller stora korrigeringar har inträffat på börsen sen dess och gemensamt har varit för min del att jag blivit stressad i någon form vid dessa tillfällen även om jag har haft relativa små summor investerade.

Vi hoppar över mina ringa erfarenheter av IT-kraschen 2000 då jag hade väldigt liten andel på börsen och jag hade fullt upp med familjebildning. Efter 50% förlust i Ericsson gjorde jag exit från börsen oktober 2001.
"...exit från börsen oktober 2001"
Det skulle dröja till februari 2009 innan jag återvände till börsen i någon mening (utöver ordinarie pensionsplaceringar förstås). Depåtypen var en löneväxling och till en början blev det tillväxtmarknadsfonder i form av Turkiet, Ryssland, Latinamerika m.fl. Fonderna tuffade på och steg över 70% på drygt ett år. Minns att jag tänkte att nu måste väl ändå börsen krascha då den gått som tåget på kort tid?

bildkälla: Pixabay

Med bakgrund av det var jag nog en ganska tacksam måltavla när Xact lanserade ETF:er som gjorde att man kunde tjäna pengar på nedgång. Min favorit skulle komma att bli XACT BEAR 2 (dubbel hävstång mot OMXS30-terminen).
"Tänk att kunna fånga en krasch och samtidigt tjäna pengar?"
Äntligen (!?) kunde man tjäna pengar på nedgång. Nu är vi någonstans runt maj 2010 och jag var som sagt mycket skeptisk till börsen och min tro var nog att det skulle bli en ny finanskris likt den 2008 inom en snar framtid. Tänk att kunna fånga en krasch och samtidigt tjäna pengar?

När du väl har "bestämt dig" åt vilket håll börsen ska gå så blir det lätt hänt att du hittar saker som stödjer din uppfattning ("bias"). På den tiden var det DI:s börssnack som var forumet som gällde och där saknades det inte permabjörnar. Dessa länkade i sin tur till andra permabjörnar och minns särskilt en amerikansk youtube-kanal där en kille gick igenom massa index och hittade negativa signaler och gap som skulle täckas om vartannat. Han var mycket negativ till börsen. En riktig permabjörn.

bildkälla: Pixabay

Problemet var att han hade fel skulle det visa sig. Ett annat problem var att jag trodde han var rätt ute.

Under perioden februari 2010-2014 september räknar jag till 120 transaktioner med XACT BEAR 2 i olika swingtrading-positioner. Med tanke på att courtaget var 99 kr på den tiden behöver jag inte ha dåligt samvete att min förvaltningskostnad nu för tiden är löjligt låg.

Nu var det inte bara negativa positioner som handlades under perioden utan även XACT BULL 2 och enskilda aktier handlades i mina små positiva stunder.

För att utvärdera strategin så här i efterhand så kan man ställa sig lite frågor:
  • Sov jag gott om natten?
  • Var det lönsamt?
Ett enkelt svar på bägge frågorna är nej. Minns att om jag hade tagit en position över helgen så kollade jag IG-market sen söndag kväll för att få indikation på hur börsen skulle öppna på måndagen. Inte kul, även om det inte var jättestora summor det handlade om. Lönsamt?
bildkälla: Nordnet

Summerar jag perioden så konstaterar jag någon blygsam procent positivt resultat samtidigt som Stockholmsbörsen stigit ca 50%.

Vad kan man då lära sig av detta?

Det är svårt att veta när börsen vänder nedåt och instrument som ger negativ exponering med hävstång urholkas ofta med tiden. Detta ger att det blir extra kostsamt vid längre perioder.
"Börsen är historiskt sett ett bull-spel..."
Börsen är historiskt sett ett bull-spel och att stå utanför marknaden kostar relativt sett.
bildkälla: Nordnet

Som tur var kom jag på bättre tankar (med facit i hand) och har legat lång sen hösten 2014 vilket har betalat sig bra relativt index.

Börsen kommer att krascha igen och igen, förr såväl som senare. Men om man tror på människans förmåga att lösa problem och anpassa sig efter omständigheterna så är det mer rationellt att tror på uppgångar på sikt och i så fall köpa regelbundet i både upp- och nedgång.
"...hellre fullinvesterad i utdelningsaktier..."
Sen hösten 2014 är jag som sagt positiv inställd till börsen och tycker sett till den riskfria räntan att det finns bolag som ändå har rimlig värdering fortfarande. Det är sannolikt så att min bias nuförtiden är att räntan kommer fortsätta vara låg historisk sett även kommande år. Återstår att se hur det utvecklar sig men jag kommer inte göra något försök att tajma en nedgång och jag ligger hellre fullinvesterad i utdelningsaktier än att hedga med negativa värdepapper i tid och otid.

När kommer björnen och försöker du tajma den?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

31 comments:

  1. Hej! Bra inlägg. Själv har jag ingen tilltro till mig själv för att se när björnen är på väg. Var i stort sett fullinvesterad både vid 2001 och 2008 kraschen, kändes ju inte så kul då, men vad gör man?!
    Mest irriterad på mig själv att jag försökt fånga fallande knivar i dessa krascher-gick in i ericsson 2001 och nokia 2009, inga alls bra investeringar borde ha köpt indexfonder istället.

    Var bra exempel på internetradikalisering du självupplevde 2010.

    Mvh JFG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag känner mig mer komfortabel inför nedgångarna med min nuvarande strategi med extrem diversifiering och utdelningar. Men marknadsrisk slipper man inte undan vid nedgång så det återstår ett se hur det kommer att kännas den här gången.

      Tack för feedback och kommentar!

      Delete
  2. Jag gick ur börsen när OMXXS30 stod i 1209, eftersom jag tyckte att "nu har det gått för bra, för länge och krassen kommer snart". Fel. Efter ett tag började jag köpa aktier enligt mina investeringsregler, men har behållit de pengar jag "tog ut" då för några år sedan i vad jag kallar en "fegisportfölj".

    Naturligtvis har jag missat en hel del uppgång pga detta, men jag sover gott om natten och ägnar inte så mycket tid åt mina investeringar som tidigare.

    Tack för en fin blogg!

    Mvh

    Egon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Att sova gott om natten är nog det viktigaste och då bör man välja strategi som passar en själv i det avseendet.

      Tack för feedback och för att du delar med dig!

      Delete
  3. Bra inlägg! Omöjligt att veta hur länge björnen sover.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Gustav! Ja svårt att veta vad som kommer att väcka den :-)

      Delete
  4. Jag hade föredragit att månadsspara i aktier för allt jag sparar men mitt problem är att det ett tag gått upp mycket, jag tycker det känns omotiverat att börja månadsspara i bolag på all-time high efter många år med uppgång. Rent spontant (utan någon vidare efterforskning) så borde ju sannolikheten för en sättning vara större än en fortsatt långvarig uppgång de närmsta åren?

    Dilemmat jag har är ju då att man nu sitter med en del cash vid sidan av som skulle kunna jobba för mig men har inte hjärta att stoppa in det nu på dessa värderingar. Är det ett dumt drag att sitta med dessa och börja stoppa in dem när ex OMX gått ner med kanske 15-20%? Skulle börsen fortsätta upp ett tag för att sedan gå ner de här 15-20% så kanske vi rent av är tillbaka på den nivån vi är på nu så då hade jag ju lika gärna kunnat slänga in dem nu. Så mycket hjärnspöken men så få lösningar på mina i-landsproblem :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Till att börja med så ska kapital man har på börsen vara pengar som man inte står och faller med och inte behöver ta ut de närmsta åren åtminstone (helst längre).

      Givet ovan så gäller det att ha en strategi som medför god nattsömn tycker jag. Visst känns det knasigt att köpa på ATH men avgörande bör vara vad man tror om bolaget framåt och hur mycket man tror som är inprisat i dagens kurs.

      Att ha en del i kassa behöver inte vara fel men man kommer sannolikt halka efter index vid en fortsatt uppgång. Jag brukar parkera i High Yield när jag inte hittar någon köpvärd tillväxtaktie då dessa tycks ha lägre volatilitet och samtidigt ger hög utdelning.

      Visst kan det bli en sättning snart men när och hur stor?

      Delete
    2. Går åt samma håll med styrning av nytt sparande till Oscar pref. som vänteläge för pengarna istället för att hålla rena kontanter på kontot (då de har en inlösning om 500 SEK som du kan arrangera själv en gång om året så finns det en botten på preffen även om räntan börjar gå upp). Har ett preliminärt sikte på öka upp till ca 20% "kontanter" i portföljen nu men om jag hittar något intressant till rätt pris så köper jag det utan att tveka.

      Den andra delen som irriterar mig är den svaga kronan, det finns flera företag som jag är intresserade av i USA men men nuvarande dollar kurs + risk för fall + all time high på många bolag så blir det helt enkelt att vänta ut dem ett tag.

      Delete
    3. Låter klokt resonerat, USA känns dyrt i både SEK och USD så där jag extra selektiv f n och underviktat jmf med index.

      Tack för kommentar!

      Delete
  5. Mycket bra skrivet! Det lönar sig sannolikt inte att köpa XACT Bear och försöka tajma nedgångar. Förstår inte att Avanza kan med att marknadsföra produkten som en sorts försäkring. Har själv handlat i XACT-instrumenten. Det var runt 2007 och jag gick ur XACT Bear när det visade sig att jag bedömt fel. Det som är intressant är att jag sannolikt ändå (!) hade förlorat pengar jämfört med att vara fullinvesterad i vanliga aktier på grund av uteblivna utdelningar/kursuppgångar trots nedgången som kom nästgående år. Det är alltså inte ens självklart att man tjänar pengar på XACT trots att man bedömer marknaden rätt så länge man inte tajmar mycket nära en större rörelse. Och det bör man inte ens försöka för det kräver mer tur än skicklighet.

    Mycket bättre att köpa stabila utdelningsaktier som har god chans att klara sig väl under nedgång. Vilka de är får andra avgöra men jag ser själv Axfood som en bra sådan aktie. Folk kommer fortfarande behöva handla mat. Ser det som att jag offrar lite kursuppgång i tjurmarknad för att ha en stabilare portfölj i björnmarknad. Det sker på bekostnad av att jag inte slår index men jag får mina utdelningar, portföljen växer sakta men säkert och jag kan sova gott oavsett hur börsen utvecklas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tror du är inne på rätt spår och i linje med mina tankar.

      Tack för feedback och kommentar!

      Delete
  6. Många bra poänger, tack för kommentar!

    ReplyDelete
  7. Tjena Stefan,
    gött inlägg. Jag gör likt du, fullinvesterad i utdelningsaktier i ur och skur.

    Mvh petrusko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man önskar att man kommit till insikt tidigare men bättre sent än aldrig? Tänk om man legat kort sen 2010!

      Tack för kommentar!

      Delete
  8. Länkar som berör ämnet gillar jag i synnerhet så det går så bra det.

    Tack för feedback och länk!

    ReplyDelete
  9. Volatiliteten är väl också problematisk för XACT BEAR. Kanske istället någon björn-mini future om man vill hedga portföljen lite?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja där sker det väl ingen daglig ombalansering? Hursom lägger jag hellre pengarna på högutdelare än björnförsäkring.

      Tack för kommentar!

      Delete
    2. Precis! Bra med ett starkt kassaflöde när det går nedåt. Känns kanske också bättre att äga ett riktigt bolag eller har preffar istället för något konstruerat papper.

      Delete
  10. Omöjligt att veta såklart. Men jag är inte särskilt orolig. Det är pengar jag investerat på lång sikt. Och jag känner mig också trygg med att innehaven är fundamentalt starka, och kommer att fortsätta utvecklas väl i ett långt perspektiv.

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Låter betryggande. För min del känns det lugnt men man vet aldrig hur det känns vid en rejäl sättning. Beror nog mycket på orsaken till en krasch kan jag tänka mig.

      Tack för feedback och kommentarer!

      Delete
  12. Det är vad jag tror om framtiden som styr mitt handlande, oftast är det långsiktiga investeringar grundade på magkänsla eller analys av marknad och företag. Tyvärr, får jag känslan av att fler och fler vill tjäna snabba pengar på börsen och att det finns incitament att påverka börsutvecklingen till en viss riktning. Det kan vara manipulativt. Det är också känt att när börden svänger kraftigt tjänar de snabba stora pengar. Därför är det fördelaktigt att få börsen att svänga, det skapar möjligheter att tjäna snabba och stora pengar. Folks beteende kan manipuleras till viss riktning av några få aktörer. Och det är de snabba som ta hem vinster på grund av svängningar som har skapats av oro. Sätt mål för dina investeringar och förstår mekanismerna som styr börsen och ditt eget beteende då kan du sitta lugnt på båten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag håller med, med lång placeringshorisont så blir det mindre intressant med kortare rörelser. Svårigheten är nog att känna sig bekväm med stora svängningar i absoluta tal så hur man hanterar det mentalt återstår att se.

      Tack för kommentar!

      Delete
  13. Hej Stefan.
    Jag sparar långsiktigt o full investerad i breda billiga fondportföljen.
    Swedbank Access Global 70%
    Amf småbolag 15%
    Spiltan investement 15%
    Bred globalspridning kryddad med 30% Sverige stora o småbolag brukar bli bra långsiktigt! Smidigt o enkelt.
    Mvh.jacke77

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ser ut att vara en spännande men ända bred allkokering.

      Tack för kommentar!

      Delete
  14. Intressant, ändrar inte min syn på börsen men man kan alltid hoppas att det bjuds på rea i aktier som GSK och HSBC.

    Tack för länk och kommentar!

    ReplyDelete